Projekat na Univerzitetu Maryland
0

VIDEO / Nepokretne osobe će mislima pomijerati udove

Sarajevo-x.com
Naučnici su izumili "kapu za mozak" koja omogućava pacijentima koji su pretrpjeli moždani udar da pomijeraju svoje udove snagom uma.

Naučnici su pratili moždane signale zdravih ljudi dok su hodali, a onda su te podatke iskoristili kako bi "trenirali" misli onih koji nisu mogli hodati samostalno. Naučnici tvrde da ova metoda može pomoći pacijentima koji su doživjeli moždani udar i koji su paralizovani, ili onima koji ne mogu hodati jer boluju od bolesti zbog kojih njihovi mišići propadaju.

Omogućavajući pacijentima da se kreću, naučnici im daju slobodu. Ova metoda također pomaže u borbi sa drugim zdravstvenim problemima poput gojaznosti i dijabetesa. Naučnici se nadaju da bi ova tehnologija mogla pomoći da pomijeraju udove koje do tada nisu mogli, kao što su npr. ruke. Ovo otkriće je dio projekta na Univerzitetu Maryland.

Za razliku od drugih neinvazivnih tehnika, "kapa za mozak" ne zahtijeva mnogo treninga i prva je od svih koja je bila efikasna jednako kao i ona koja podrazumijeva implantirane elektrode u mozgu.

"Kapa za mozak" se sastoji od nekoliko stotina senzora, a spojena je na kompjutere u laboratoriji gdje se prate moždani valovi. Skeniranjem zdrave osobe dok vrši različite aktivnosti poput hodanja, naučnici znaju "šta mozak misli" prilikom te aktivnosti.

"Dekodiranjem pokreta normalnog hoda možemo pokušati naučiti pacijente da misle na određen način i usklade svoje EEG signale sa normalnim signalima", rekao je Jose Contreras-Vidal, profesor kineziologije na Univerzitetu Maryland.

Student Steve Graff je rekao da je najbolje pacijentu pokazati digitalni lik na kompjuterskom ekranu koji hoda ispravno i potom mu reći da pokuša da ga kopira. Graff također boluje od kongenitalne mišićne distrofije, rekao je da se nada da će mu nova tehnologija jednog dana pomoći da koristi mobitel ili da baca loptu, a da se pri tome koristi samo snagom svog uma.

"Nova tehnologija predstavlja način treniranja pacijenata da stvaraju misli i pri tome pokreću digitalni avatar. Ukoliko bi to uspjeli, uskoro bi mogli mislima pokretati i uređaje", rekao je Graff.

Naučnici su ranije trenirali pacijenta da mislima stvori 3D pokrete ruku i pomiču kursor na ekranu kompjutera. Cilj projekta je pomoći nepokretnim ljudima da vrate motorne funkcije nakon povreda, paralize ili moždanog udara, objavio je Daily Mail.