Ostala u Zemljinoj orbiti
0

Nema nade za rusku sondu poslanu na Marsov mjesec

Sarajevo-x.com
Evropska svemirska agencija je odustala od pokušaja da oživi Fobos-Grunt, rusku svemirsku sondu koja je poslana na Marsov mjesec Fobos. Sonda je ostala u Zemljinoj orbiti kratko nakon lansiranja.

Bespilotna sonda je lansirana 9. novembra, a njen zadatak je bio da prikupi uzorke tla sa Marsovog mjeseca i transportuje ih na Zemlju.

Svi napori Evropske svemirske agencije su završili neuspjehom. Komande koje su poslane kako bi sonda prešla u drugu fazu nikada nisu izvršene.

"Nakon konsultacija i dogovora sa menadžerima misije Fogos-Grunt, inžinjeri Evropske svemirske agencije će prestati tražiti sondu. Slanje komandi sondi i primanje povratnih podataka nije bilo uspješno. Nikakav odgovor nismo dobili. Cijeli tim će biti dostupan ukoliko dođe do promjene situacije s misijom Fobos-Grunt", navodi se u saopćenju Evropske svemirske agencije.

Naučnici očekuju da će sonda teška 13,2 tone pasti na Zemlju u januaru. Sonda sadži visokotoksično gorivo. To znači da će ova sonda biti najtoksičnija koja je ikada pala na Zemlju.

Ukoliko se gorivo smrznulo u svemiru, određena količina će dospjeti na Zemlju, a ako je još uvijek u tečnom stanju, najvjerovatnije će sagorjeti sa ostatkom sonde kada ona ponovo uđe u atmosferu, smatraju naučnici.