Prisjećanje na veliku misiju
7

Neil Armstrong prvi put govorio o spuštanju na Mjesec

Klix.ba
U intervjuu za jednu australijsku televizijsku kuću, Neil Armstrong, prvi čovjek koji je hodao po Mjesecu, je prepričao nekoliko posljednjih minuta prije slijetanja, u kojima je shvatio da ih autopilot vodi na padine prekrivene ogromnim stijenama.

"Te padine su veoma strme, a stijene su ogromne, veličine automobila. To definitivno nije bilo mjesto na koje sam se želio spustiti, pa sam preuzeo kontrolu od autopilota. Tražio sam ravnije mjesto za slijetanje", kazao je Armstrong.

Armstrong je uspio pronaći ravnije mjesto za slijetanje, zapadno od kratera.

"Imao sam malo goriva. Bilo je dovoljno za još samo dvije minute leta", rekao je Armstrong.

Na stvarnim fotografijama i snimcima slijetanja se može vidjeti trenutak kada je lunarni modul Orao dotakao tlo. Na snimcima se može čuti alarm koji upozorava da je ostalo goriva za još samo 30 sekundi leta. Slijedi lagani udar, a onda i riječi koje su obilježile historiju: "Orao je sletio"

Armstrong je poznat po odbijanju da govori o ovom iskustvu. Od 1969. godine, kada se spustio na Mjesec, pa sve do danas, Armstrong je bio škrt na riječima kad god bi ga upitali o misiji na Mjesec. Ovaj sada osamdesetdvogodišnjak se nikada nije osjećao ugodno pred očima javnosti.

Ipak, odlučio je dati intervju za australijsku televiziju. Govorio je ponizno, sa ogromnim poštovanjem prema svom timu i Rusima.

Intervju je prikazala australijska televizijska kuća CPA Australia u serijalu pod nazivom "The Bottom Line", piše Fox News.

"Dobili smo mnogo pozitivnih komentara na dokumentarni program. Čak su nam se javili i neki bliski prijatelji i saradnici Neila Armstronga, koji su bili iznenađeni njegovom opuštenošću dok je govorio o svemu", kazao je glasnogovornik CPA Australije.

Armstrong je govorio i o službi u zrakoplovnim snagama, američkoj vladi te o uspjehu i smrti svojih bivših kolega.

Na pitanje da li je spuštanje na mjesec lažirano, Armstrong je kroz smijeh odgovorio: "Ljudi vole teorije zavjere! Ima ih mnogo, ali mene nikada nisu pogađale. Ja znam da će jednog dana neko drugi sletjeti na Mjesec i pronaći kameru koju sam gore zaboravio".