Sve je u psihi
0

Ne "budi" nas jutarnja kafa, već ubjeđenje da je dobra

Sarajevo-x.com
Milioni ljudi se zaklinju u jutarnju kafu ističući da bez nje ne bi mogli početi dan na pravi način.

No, studijom je ustanovljeno da je taj stimulirajući efekat jutarnje kafe zapravo u našem mozgu. Britanski istraživači proučavali su 88 dobrovoljaca u dobi između 18 i 47 godina koji su, prema vlastitom priznanju, ljubitelji kafe i piju je dvaput dnevno.

Nekima od njih data je kafa s kofeinom, ali im je rečeno da nema kofeina. Drugi su dobili kafu bez kofeina, ali im je rečeno da sadrži kofein. Potom su posebnim metodama testirane određene reakcije i raspoloženje.

Rezultati su pokazali da volonteri koji su pili kafu s kofeinom imaju dobre reakcije, ali je iznenađenje bilo kad je ustanovljeno da bolje reakcije imaju volonteri koji su pili kafu bez kofeina.

"Rezultati su pokazali da pomisao da smo uzeli kofein može proizvesti bolju i veću koncentraciju nego sam kofein", zaključili su stručnjaci, a prenosi britanski časopis "Appetite".

Časopis, međutim, napominje da je kofein poznat kao stimulans, te da se nerijetko preporučuje konzumiranje kafe tri puta na dan zbog smanjenja rizika od Alzheimerove bolesti.