"Ljubavni hormon"
0

Nazalni sprej bi mogao pomoći stidljivim osobama

Sarajevo-x.com
Moždana hemikalija nazvana "ljubavni hormon" bi mogla ohrabriti stidljive osobe da postanu smjelije na društvenim okupljanjima.

Hormon oksitocin koji djeluje kao neurotransmiter se inače nalazi u mozgu. On igra važnu ulogu u vezivanju osobe i socijalnim vještinama.

Naučnici su otkrili da poboljšava socijalne vještine stidljivih osoba, ali ima mali efekat na osobe koje imaju samopouzdanje.

Izraelski naučnici iz Centra Seaver za istraživanje i liječenje autizma u saradnji sa Univerzitetom u Kolumbiji su ispitivali da li nas oksitocin može učiniti razumnijim prema drugima.

Proveli su testiranje dvadeset i sedam zdravih odraslih muškaraca kojima su dali ili hormon ili placebo putem nazalnog spreja, te potom od njih tražili da urade test empatičke tačnosti.

Test je podrazumijevao gledanje drugih dok pričaju o emocionalnim trenutcima u njihovim životima. Potom su trebali ocijeniti kako su se promatrane osobe osjećale u datim trenutcima.

Naučnici čije je istraživanje objavljeno u magazinu "Psychological Science" su procjenjivali socijalnu kompentenciju učesnika koristeći test AQ koji se obično koristi za autistične osobe.

Utvrdili su da oksitocin poboljšava njihovu empatičku tačnost, ali samo kod onih muškaraca koji su inače stidljivi i manje društveni.

Osobe koje imaju normalno samopouzdanje i razvijene socijalne vještine su imale dobar učinak što se tiče empatičke tačnosti neovisno da li su koristili oksitocin ili placebo, ali manje društvene osobe su imale znatno bolji učinak koristeći oksitocin što ih je izjednačilo sa osobama sa samopouzdanjem i razvijenim socijalnim vještinama".

"Oksitocin će najvjerovatnije sve ljude učiniti empatičnim i razumnijim prema drugima. Naše istraživanje je pokazalo da oksitocin zaista djeluje kod osoba sa nerazvijenim socijalnim vještinama", rekla je profesorica Jennifer Bartz iz Medicinske škole Mount Sinai.