Nauka
43

Nauka kroz šalu: Pogledajte vjerovatno najbolje objašnjenje gravitacijskih talasa

Klix.ba
Naučnici su 11. februara obznanili historijsko otkriće gravitacijskih talasa koje je još prije 100 godina matematičkim putem predvidio veliki Albert Einstein.

Iako je vijest o plodonosnom radu vrijednih stručnjaka iz laboratorije LIGO (Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory) obišla svijet, nemali broj ljudi još uvijek ne zna kakav značaj donosi ovo revolucionarno otkriće za koje je zasigurno rezervisana Nobelova nagrada.

Kako bi razjasnio nedoumice, američki voditelj, komičar i novinar Stephen Colbert u svoju je emisiju pozvao Briana Greena, američkog teorijskog fizičara i profesora sa Univerziteta u Columbiji.

Nakon objašnjenja o naborima u prostoru, i prezentacije modela eksperimenta kojim su napokon dokazani, Greene je pojasnio i razloge zbog kojih ćemo uskoro moći još bolje istražiti ogromna prostranstva svemira.

"Svjetlost možemo blokirati, ali gravitaciju ne možemo. To znači da ona može doći do mjesta u svemiru do kojih svjetlost ne može. Koristeći gravitacijske talase moći ćemo još bolje istražiti na koji se način stvaraju crne rupe i kako se desio Veliki prasak", rekao je Greene.

Colbert nije ostao dužan pa se prilikom puštanja zvuka sudara dvije crne rupe, koji je zapravo interpretacija registrovanih gravitacijskih talasa, šaljivo zapitao "Šta je ovo? Da li je bog zapravo Duško Dugouško?".