Pokušaj spašavanja Zemlje
0

FOTO / Naučnik u Sibiru 'uzgaja' biljojede i stvara pašnjake

Sarajevo-x.com
Sergey Zimov (Foto: AP)
Sergey Zimov (Foto: AP)
Ruski naučnik Sergey Zimov čvrsto je uvjeren da se globalno zagrijavanje može usporiti ukoliko uspije životinje, biljojede, naviknuti na život u Sibiru. On je u svoj park u sjevernom Sibiru, kojeg je nazvao Park ledenog doba, uvezao divlje konje, volove, irvase, a nada se da će jednoga dana uspjeti da dovede i ostale biljojede koji će mu pomoći u dokazivanju teorije.

"Neki ljudi imaju male bašte, a ja imam svoj Park ledenog doba. To je moj hobi", kazao je Zimov za AP.

On pokušava da načini ekosistem koji je nestao prije 10.000 godina, krajem ledenog doba. Vjeruje da pomoću biljojeda može tundru, u kojoj danas opstaje samo mali broj drveća i grmlja, pretvoriti u bogate pašnjake.

"Visoka trava sa složenim sistemom korijenja stabilizirat će smrznuto tlo, koje se sada sve više otapa", kazao je ruski naučnik.

Zimov vjeruje da bi biljojedi održavali rastinje zdravim, a njihovo gnojivo bi bilo također od velikog značaja. Kako je istakao, tokom zime životinje bi izgazile i tako poravnale snijeg, čime bi se sprječavalo smrzavanje tla.

Inače, Zimov je projekat započeo još 1989. godine. Ogradio je prostor od 160 kvadratnih kilometara, u kojem se nalaze šuma, livade i jezero.

Poludivlji konji (Foto: AP)
Poludivlji konji (Foto: AP)
Park se nalazi 40 kilometara od Naučne stanice koju je Zimov osnovao i gdje živi već 30 godina.

"U parku imam 70 životinja, kazao je Zimov", dodavši da se uglavnom sve navikavaju na život u Sibiru.

Naravno, mnoge životinje su umrle, no naučnik je istrajan u svom naumu.

"Da uvezem 1.000 bizona iz Sjeverne Amerike potrebno je milion dolara. Permafrost, sloj vječnog leda, se topi… Šta je onda milion dolara?", kazao je Zimov, prenosi AP.

On je dodao da će ostati istrajan u svom cilju jer vjeruje da se zahvaljujući biljojedima mogu vratiti davno nestali pašnjaci, čime će se usporiti otapanje permafrosta.