Ekshumacija Da Vincija
0

Naučnici žele dokazati da je Mona Lisa autoportret

Sarajevo-x.com
Grupa naučnika planira ekshumirati ostatke Leonarda da Vincija kako bi rekonstruisala njegovo lice i pokušala otkriti da li je slika Mona Lise zapravo ‘prikriveni’ autoportret ovog umjetnika, objavio je britanski Daily Mail.

Tim historičara i naučnika iz italijanskog Nacionalnog odbora za kulturnu baštinu zatražio je dozvolu za otvaranje grobnice Leonarda da Vincija, koja se nalazi u zamku Amboise u dolini Loire.

Antropolog Giorgio Gruppioni smatra kako će ovaj projekat ‘baciti’ novo svjetlo i pomoći u razjašnjavanju brojnih misterija iz života najpoznatijeg renesansnog slikara.

"Ako uspijemo pronaći njegovu lobanju onda ćemo uspjeti i rekonstruisati Leonardovo lice te ga uporediti sa Mona Lisom”, kazao je Gruppioni.

Leonardo da Vinci je najprije pokopan u crkvi koja je uništena tokom Francuske revolucije 1789. godine, te su kasnije njegovi ostaci izmješteni u zamak, odnosno kapelu Svetog Huberta.

Vođa ovog tima naučnika, Silvano Vincenti, je istakao kako bi se nakon ekshumacije prvo radilo na utvrđivanju toga da li ti ostaci zaista pripadaju Leonardu da Vinciju.

Kako piše Daily Mail naučnici su već postigli dogovor s vlasnicima zamka u kojem je sahranjen Leonardo i očekuje se da će početkom ljeta dobiti zeleno svjetlo za ovo istraživanje.

Slika Mona Lise je i nakon toliko godina obavijena velom misterije. Brojni naučnici vjeruju da je Da Vinci bio homosekusalac, te da ga je ljubav prema zagonetkama dovela do toga da sebe predstavi kao ženu.

Međutim ovaj projekat je izazvao brojna negodovanja.

“Kad bi mogao čuti ove teorije Leonardo bi se zasigurno dobro ismijao”, kazao je Nicholas Turner bivši kustos u muzeju Getty.

Također, pobunili su se i drugi naučnici koji ističu kako treba ostaviti Leonarda da Vincija da počiva u miru i kako je teorija o njegovom autoportretu samo mit.