Otkrivanje tajne zagonetnog osmijeha
14

Naučnici vjeruju da su pronašli kosti Mona Lise

Klix.ba
Talijanski arheolozi su uvjereni da su pronašli tajnu najslavnije slike na svijetu - Mona Lise Leonarda da Vincija. Naime, u jednom samostanu u Firenci pronašli su kostur za koji vjeruju da pripada Lisi Gherardini, ženi koja je pozirala slavnom slikaru i čiji zagonetni osmijeh stoljećima zaokuplja pažnju historičara i umjetenika.

Lisa Gheradini bila je supruga bogatog trgovca svilom Francesca del Gioconda. U Italiji je bila poznata i kao La Gioconda, a brojni historičari vjeruju da je upravo ona pozirala Da Vinciju. Lisa se nakon razvoda od supruga zaredila i pretpostavlja se da je umrla u samostanu 15. jula 1542. godine.

Tim italijanskih arheologa prošle godine je započeo iskopavanja u samostanu Svete Ursule i nedugo nakon početka iskopavanja pronašli su kriptu i lobanju za koju se vjeruje da je Lisina.

Otkopavanje je nakon toga prekinuto zbog nedostatka finansijskih sredstava, ali je rad nastavljen prošlog mjeseca.

Kako su izvijestili, pronađene kosti će biti poslane na DNK analizu, a rezultati će biti upoređeni sa DNK uzorcima Mona Lisine dvoje djece, koja su pokopana u blizini samostana Svete Ursule u Firenci.

Saopćeno je da će naučnici pokušati rekonstruisati lice, nakon čega će biti poznato da li kosti zaista pripadaju modelu sa remek-djela talijanskog slikara, objavio je Daily Mail.

"Nismo sigurni da kosti zaista pripadaju Mona Lisi, ali ne možemo ni isključiti tu mogućnost", kazao je arheolog Silvano Vinceti, dodavši da je svakako riječ o uzbudljivom otkriću, jer se ono što su do sada pronašli u grobnici poklapa sa njihovim dokumentima i prethodnim istraživanjima.