SAD
0

Naučnici "uzgojili" srce koje kuca

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Mogućnost stvaranja zamjenskog srca za najbolesnije pacijente mogla bi nam biti korak bliže bude li se novo istraživanje na laboratorijskim štakorima moglo ponoviti i na ljudima.

Istraživači sa Univerziteta Minnesota uspjeli su stvoriti srce koje kuca, koristeći se vanjskom strukturom mrtvoga srca štakora u koje su ubrizgali srčane stanice drugog štakora. O svom su istraživanju izvijestili u časopisu Nature Medicine, prenosi CNN.

Umjesto pokušaja uzgoja potpuno novog srca upotrebom matičnih stanica, primijenjen je postupak u kojemu se od mrtvoga srca ostavlja samo vanjska bijela, želatinozna ovojnica. Kao sredstvo za odstranjenje stanica korištena je obična sapunica.

Obnova srca počinje ubrizgavanjem novih srčanih stanica mladog štakora, koje se pumpaju kroz srce. Uz posebno tretiranje novih srčanih stanica i upotrebu pacemakera kojim ih se "uči" pumpati, stručnjaci Centra za kardiovaskularnu reparaciju univerziteta Minnesota pod vodstvom prof. Doris Taylor, uspjeli su nakon dvije sedmice dobiti srce koje kuca, obnovivši njegovo unutarnje tkivo.

Novo srce radi samo s dva posto kapaciteta, a o njegovu stvaranju izvijestili su svi američki mediji, ističući kako ono pruža novu nadu za liječenje srčanih bolesnika u budućnosti.

Taylor je izjavila kako su već počeli eksperimentirati sa svinjskim srcima koja su po veličini slična ljudskima i koriste se za zamjenske dijelove kod nekih srčanih pacijenata. Cilj je povećati broj opcija za srčane pacijente. Malo je vjerojatno da bi organizam odbacivao organ uzgojen iz vlastitih stanica.

Isti postupak moguće je primijeniti i kod jetre i drugih organa, kazali su stručnjaci, ocjenjujući da bi do uspješne primjene otkrića stručnjaka iz Minnesote moglo proteći desetak godina. U SAD je 2006. godine izvedeno 2.192 transplantcija srca, a još četiri do pet hiljada ljudi trebalo je transplantaciju, no nisu je mogli dobiti zbog nedostatka davatelja.