Oživljavanje prastarih biljaka
0

Naučnici uzgajaju biljku iz sjemena starog 30.000 godina

Sarajevo-x.com
Ruski naučnici iz Instituta za biofiziku Ruske akademije nauka počeli su da uzgajaju biljku iz sjemena koje je pronađeno u slojevima sibirskog leda.

Najstariju biljku, Silene stenophylla, koja datira još od prije 30.000 godina naučnici će pokušati oživjeti i razviti je u njenom prvobitnom obliku, sa bijelim cvjetovima i tučkom u sredini, kako bi se razmnožavanje kasnije odvijalo na prirodan način.

Genetski materijal za najstariju biljku je nađen u permafrostu, tlu sa temperaturom 0 stepeni celzija koje služi kao prirodni bazen koji čuva prirodne materijale u životu.

"Permafrost nije nigdje detaljno ispitivan, ali je jasno da je njegova temperatura omogućila to da mi sada doslovno oživimo biljke koje su postojale hiljadama godina unazad", rekli su naučnici, prenosi portal Fox News.

Voditeljica naučnog tima, Svetlana Yashina, sa Odsjeka za biofiziku Ruske akademije nauka tvrdi da je korištenje premafrosta jedinstveno i da se tako mogu sačuvati mnoge ugrožene biljke dok se ne stvore povoljniji uslovi za njihovo uzgajanje.

Sedimenti genetskog materijala prastarih biljaka su obično pronađeni u jako uvezanom stanju i nalazili su se hiljadama godina pod jedinstevnom temperaturom, što im je omogućilo preživljavanje.

Najstarije biljke dosad uzgajane u savremenim uslovima imale su oko 2.000 godina.