Nauka
27

Naučnici upozoravaju: Arktički led puca iako je tek maj, Sjeverni pol topliji od Evrope

Klix.ba
Frakture na ledu Arktika evidentne su u regionu sjeverno od Grenlanda, a naučnici smatraju kako je to izrazito neobična pojava za ovo doba godine.

Iako je tek maj, arktički led se već počeo topiti, a naučnici kao što je Mark Serreze, direktor Centra za led i snijeg u Coloradu (NSIDC), izražavaju određeni stepen bojazni zbog simptoma koji ukazuju na alarmantne posljedice.

"Za mene pucanje leda potvrđuje postojanje sve tanjeg i slabijeg ledenog pokrivača", rekao je Serreze za Mashable.

Kompjuterki model kretanja temperatura u narednih 10 dana predviđa više temperature na Arktiku koje će u prosjeku biti iznad onih u većem dijelu Evrope:

via GIPHY

U principu, Arktik se ove godine zagrijava dvostruko brže od ostatka sjeverne hemisfere na kojoj je nastupilo proljeće. To je posljedica kruga zla, odnosno eha koji nastaje začarani ciklus. Topljenjem leda uzrokuje se otvaranje veće površine mora koje potom apsorbuje veću količinu toplote koja, opet, povećava brzinu otapanja leda.

Posljednji podaci NSIDC-a koji redovno prati debljinu leda na Arktiku i Antarktiku, pokazuju da je topljenje leda na Sjevernom polu počelo čak mjesec dana prije uobičajnog vremena.

Trenutno stanje na Arktiku povećava bojazan da bi u septembru mogla biti zabilježena rekordno niska debljina leda, čak manja od one koja je zabilježena u septembru 2012. godine.