Prilagodile se
0

Naučnici u Australiji pronašli hibridne ajkule

Sarajevo-x.com
Foto: AFP
Foto: AFP
Istraživači su pronašli 57 ajkula 2.000 kilometara od obala New South Walesa i Queenslanda, koje pripadaju hibridnoj vrsti nastaloj ukrštanjem dviju vrsta ajkula. Naučnici tvrde da su hibridne vrste rezultat klimatskih promjena ili istih obrazaca lova na ajkule.

Nova vrsta ajkule nije opasna i naučnici tvrde da nema opasnosti od stvaranja ajkule čudovišta. Dvije vrste ajkula koje su se parile razlikuju se po veličini i po genetici.

"Hibridne ajkule su izuzetno rijetke i do sada nije zabilježen nijedan slučaj parenja između dviju vrsta ajkula. Nismo mislili da je to uopće moguće. Obično su hibridne vrste sterilne i za sada nemamo dokaze da su se hibridne vrste parile među sobom", rekao je vođa istraživanja Colin Simfendorfer sa Univerziteta James Cook, prenosi Telegraph.

Naučnica iz Queenslanda Jennifer Ovenden izjavila je za ABC radio da se ajkule najvjerovatnije prilagođavaju klimatskim promjenama i promjenama u prirodnim staništima.

Ovenden je dodala da je moguće i da su ajkule naučile na kojim lokacijama ribari pecaju i da je u vrijeme parenja nemoguće da se spoje sa svojom vrstom, a da ne pređu tu opasnu zonu.