Spas za neplodne muškarce
0

Naučnici stvorili vještačku spermu

Sarajevo-x.com
Naučnici iz Njemačke i Izralea uspjeli su stvoriti spermu koristeći ćelije iz testisa, koje proizvode sjemenu tečnost. Na ovaj način stvorena je prva mišija sperma u laboratoriji, a vjeruje se da je moguće na isti način dobiti i ljudsku spermu. Prva sperma stvorena u laboratoriji je zdrava i bez genetskih oštećenja.

Tim naučnika predvodio je profesor Stefan Schlatt sa Univerziteta Muenster u Njemačkoj. Naučnici tvrde da će sada biti u stanju omogućiti muškarcima čija sperma nije plodna da postanu očevi bez potrebe da idu u banku sperme po donatore.

"Vjerujemo da ćemo biti u stanju da stvorimo i ljudsku spermu kreirajući slične uslove za proizvodnju sperme u laboratoriji, kao i u slučaju mišije sperme", rekao je profesor Ben Gurion sa Univerziteta Beersheba, prenosi Telegraph.

Ohrabreni stvaranjem plodne mišije sperme, naučnici vrše pripreme da kreiraju uslove slične uslovima zdravih testisa koji proizvode ljudsku spermu.

"Ovo je nevjerovatan razvoj i otkriće. Na ovaj način bismo mogli liječiti neplodnost kod muškaraca i mogli bismo omogućiti svakom muškarcu, koji to želi, da bude otac", rekao je stručnjak za mušku neplodnost, Stephen Gordon.

Problem muške neplodnosti sve je češći u posljednjih 50 godina. Jedan od faktora koji utječe na kvalitet sperme je zagađenje u okolini, kao i stres svakodnevnice.

"Čak i sa našim najnovijim tehnologijama, postoje sasvim zdravi muškarci, hiljade njih, čija sperma ne može da oplodi jajnu ćeliju, i oslanjaju se na banke sperme", dodao je Gordon.

Prije nego se ljudska sperma bude mogla koristiti, morat će proći kroz proces licenciranja i naučnici vjeruju da je ovo najmanji problem, jer su slične provjere izvršene kod jajnih ćelija.