Veliki uspjeh
0

Naučnici stvorili vještački mozak koji reaguje kao i ljudski

Sarajevo-x.com
Računari su odlični u obavljanju istih radnji bezbroj puta iznova. Međutim, računari se ne mogu privikavati na situacije na koje nisu imali prilike reagovati ili im nisu bili izloženi. Grupa naučnika iz MIT-a koristi ljudski mozak kao model za stvaranje vještačkog mozga koji ima mogućnost učenja, prenosi Discovery.

Naučnici su uspjeli stvoriti vještački mozak koji reaguje jednako kao i ljudski. Glavni istraživač na MIT-u na Harvardu, Chi-Sang Poon je opisao njihovo otkriće za žurnal Nacionalne akademije nauka.

On je rekao da će ova tehnologija pomoći da otkrijemo sve tajne mozga i da će bolesti za koje sada nema lijeka biti moguće posmatrati i izliječiti. Dodao je da njihov prvi izazov borba protiv depresije za koju kažu da je bolest koja je prouzrokovana sporim neuronima.

Ključna stvar je sposobnost ljudskog mozga da se prilagodi novoj situaciji, iz tog razloga mi možemo zapamtiti i naučiti nešto.

MIT istraživači dizajnirali su čip koji stimuliše vještački mozak onog momenta kada se pojavi novo iskustvo. Čip nadražava vezu između dva neurona, kroz koje prolaze informacije.

Da bi mogli ovo uraditi oni su morali osigurati da se ne dogodi ništa što bi vještački električni stimulus propustio.