Pomoć u pronalasku novih terapija
4

Naučnici stvorili virtuelnu bakteriju

Klix.ba
Naučnici su stvorili virtuelnu bakteriju koja oponaša način na koji rade organizmi. Ovaj uspjeh naučnika će poboljšati shvatanje raznih bolesti i pomoći u pronalasku novih terapija.

Kompjuterski program razvijen na Univerzitetu Stanford je identična replika Mycoplasma genitalium bakterije, uključujući i njenu DNK i sve druge komponente. Naučnici se nadaju da će ova simulacija pomoći u istraživanju tajni o tome kako ćelije funkcionišu i u otkrivanju genetskih uzroka bolesti te predvidjeti kako nove terapije mogu spriječiti ili liječiti bolesti.

Kako bi bolje shvatili kompleksnost ćelija, profesor Markus Covert i njegov tim su odlučili da stvore cijeli ciklus bakterije M. genitalium, seksualno prenosivog parazita, koja je odabrana zbog svoje biološke jednostavnosti.

Informacije o biologiji bakterija su uzete iz više od 900 naučnih magazina i programirane u kompjutersku simulaciju. Svaka ćelija se sastoji od pola gigabajta informacija.

Naučnici se nadaju da će ovaj model, koji sa interneta može preuzeti bilo ko, biti koristan biolozima koji istražuju bolesti.