Revolucionarno dostignuće
7

Naučnici stvorili suhu vodu

Sarajevo-x.com
Foto: PA
Foto: PA
Vjerovali ili ne, naučnici su stvorili suhu vodu, ma koliko da taj pojam zvučao kontradiktorno. Naime, radi se o tvari koja nalikuje šećeru u prahu i mogla bi predstavljati revoluciju u načinu korištenja hemikalija.

Kako su objasnili naučnici sa Univerziteta Liverpool, koji su načinili suhu vodu, svaka čestica sadrži kapljicu vode omotane slojem pjeskovitog silicija, a 95 posto suhe vode je zapravo "mokra voda".

Naučnici smatraju kako će ova tvar biti korisna u borbi protiv globalnog zagrijavanja jer bi suha voda mogla upijati i zadržavati ugljendioksid i ostale stakleničke plinove. Ispitivanja su već pokazala da je suha voda tri puta bolja u apsorpciji ugljendioksida nego obična voda.

Također, suha voda bi se mogla koristiti za pohranjivanje metana i proširenje energetskog potencijala prirodnog plina.

"Ne postoji ništa slično ovome, nadajmo se da ćemo u budućnosti vidjeti valove suhe vode", kazao je kroz osmijeh naučnik Ben Carter tokom prezentacije ovog dostignuća na 240. sjednici Američkog nacionalnog hemijskog društva u Bostonu, prenosi "Daily Telegraph".

Dr. Carter je istakao i to da suha voda služi i kao katalizator za ubrzanje reakcije između vodika i maleinske kiseline, što dovodi do stvaranja sukcinske kiseline, ključne sirovine koja se koristi u spravljanju lijekova, a čest je sastojak prehrambenih dodataka i ostalih potrošačkih proizvoda.

Obično se vodik i maleinska kiselina moraju miješati kako bi se načinila sukcinska kiselina, no sa suhom vodom to nije potrebno jer ona sadrži čestice maleinske kiseline čime je taj proces "zeleniji" i samim time se troši manje energije.

Također, naučnici vjeruju da će uskoro biti u mogućnosti da načine više emulzija u prahu, mješavine dvaju ili više nespojivih tvari kao što su nafta i voda, čime bi transport i pohrana potencijalno opasnih materija bila sigurnija.