Naučnici sa Novog Zelanda i Japana stvorili su novi luk "bez suza“. Korištenjem biotehnologije isključili su gen odgovoran za enzim koji uzrokuje suzenje očiju prilikom rezanja luka.
Otkriće bi moglo riješiti jednu od vječnih kulinarskih zagonetki: zašto rezanje običnog luka peče oči i tjera vas na plakanje?
Institut za istraživanje "Crop and Food" na Novom Zelandu koristio je tehnologiju isključivanja gena da bi došao do ovog otkrića. Naučnici se nadaju da će se prototip luka koji ne tjera na plač naći na svjetskom tržištu za desetak godina, piše AFP.
Naučnici tvrde da zaustavljanjem pretvaranja sumpornih spojeva u uzročnike suzenja očiju i usmjeravanjem istih u spojeve odgovorne za okus i hranjive materije, okus hrane čak mogao i poboljšati.
Možda vas zanima
Nakon pobjede u debiju
Đurbuzović: Dogovorili smo se da obradujemo navijače, cilj je izvući Želju iz ove krize
Dizajnerica i ugostitelj
Utjecaj duhanskog dima na odjeću i čulo okusa: Šta su otkrili Stankica Stojanović i Eldar Resić
Vezani članci
Za izuzetna dostignuća
Uručene federalne nagrade za devet naučnika povodom Dana nauke u Federaciji BiH
Podaci novog istraživanja