Na plaži zapadne Australije
0

Naučnici pronašli najstarije fosile prvih živih bića

Sarajevo-x.com
Fosili bakterija
Fosili bakterija
Britanski i američki istraživači tvrde da su pronašli najstarije fosile života na planeti, mikroskopske bakterije koje su živjele prije 3,43 milijarde godina u vrelom, negostoljubljivom razdoblju bez kisika.

Vjeruje se da su ova stvorenja živjela na sumporu izbačenom iz vulkana, slično kao i neke moderne bakterije koje možemo pronaći u našim kupatilima.

Fosili, koji su premali da bi se vidjeli golim okom, pronađeni su u zrncima pijeska na najstarijoj plaži na svijetu Strelley Poolu, u zabačenom dijelu zapadne Australije.

"U ranom razdoblju naše planete, kada je kisik bio veoma rijedak, živa bića su morala da se prilagode na druge načine da bi preživjela", rekao je glavni istraživač doktor David Wacey sa Univerziteta Zapadna Australija i dodao: "Tako su ova rana stvorenja razvila sposobnost disanja sumpornih spojeva".

Neki eksperti izrazili su svoju skepsu povodom ovih navoda i iznijeli su tvrdnju da ovo nisu fosili nego stromatoliti, koji postoje već 3,5 milijardi godina, ali je profesor Martin Brasier sa Univerziteta Oxford kazao da je vjerovatno da sui formirani kroz hemijske procese.

S druge strane, testovi sprovedeni nad ovim fosilima potvrdili su da su nekad bili živi, i da nisu priozvod mineralizacije, navodi se u žurnalu Nature Geoscience.

Profesor Brasier sugerisao je da ovo otkriće otvara mogućnost pronalaska ranog života drugdje. "Da li bi ovakvi oblici života mogli postojati na Marsu? Sada možemo i razmišljati o tome", zaključio je Brasier