Velika Britanija
0

Naučnici pronašli 2.000 godina star mozak

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Grupa britanskih arheologa tokom iskopavanja naišla je na neobično otkriće. Naime, iskopali su 2.000 godine staru ljudsku lobanju s nevjerovatno dobro očuvanim mozgom.

Prema stručnim procjenama, vlasnik je "glavu izgubio" malo prije rimske invazije na Veliku Britaniju, a ove jeseni pronađena je u blatu na području univerziteta York na sjeveru Engleske, kazao je u subotu za AP Richard Hall, direktor York Archaeological Trust-a.

Kada je arheologinja Rachel Cubbitt tokom čišćenja shvatila da iskopana lobanja možda sadrži sivu materiju, njenom čuđenju nije bilo kraja. Nešto kasnije, skeniranjem u bolnici u Yorku potvrđeno je prisustvo moždanog tkiva koje je nakon otprilike 2.000 godina poprimilo žutu boju.

Riječ je o uzbudljivom otkriću, jer je, kako naučnici kažu, pronađeni organ izuzetno dobro očuvan, a predstavlja najstarije otkriće ove vrste u Velikoj Britaniji. 1986. godine na Floridi pronađene su netaknute ljudske lobanje s očuvanom sivom materijom za koje se vjeruje da su stare oko 8.000 godina.

Richard Hall je kazao kako su uspješno identificirani određeni dijelovi sive materije, ali da su svakako potrebna detaljnija istraživanja.

Također je otkrio kako je prava misterija zašto je lobanja zakopana odvojeno od ostatka tijela. Kao moguće objašnjenje stručnjaci navode žrtvene rituale.

"Prisustvo mozga tamo gdje nijedno drugo mekano tkivo nije uspjelo preživjeti izuzetno je rijetka pojava", objasnila je Sonia O'Connor, arheologinja sa Univerziteta Bradford u sjevernoj Engleski koja je pomogla pri utvrđivanju autentičnosti neobičnog otkrića.