Italija
0

Naučnici planiraju bušiti vulkan, što bi moglo dovesti do zemljotresa i erupcije

Sarajevo-x.com
Naučnici planiraju bušiti aktivni vulkan u blizini grada Napulja u Italiji kako bi procijenili kada će eruptirati. Dubina bušotine će iznositi 3.962 metra.

Stručnjaci upozoravaju da bi ovaj projekat mogao uzrokovati eksploziju magme i zemljotres.

Tim naučnika želi bušiti unutar vulkanskog područja pod nazivom Flegrejska polja (Campi Flegrei) izvan Napulja kako bi procijenili koliko je aktivno. Flegrejska polja se prostiru na površini od 12,8 kilometara. Sastoje se od 24 vulkanska kratera od koji je jedan, prema vjerovanju starih Rimljana, dom Vulkana, boga vatre, iako se većinom nalazi pod vodom i širi se do Napuljskog zaljeva.

Zadnja erupcija se dogodila 1538. godine, a nedavna seizmička aktivnost nagovještava da bi ubrzo moglo doći do nove erupcije.

Početak projekta je najavljen za septembar kada će tim bušiti 500 metara u dubinu na području Bagnoli u blizini Napulja.

Druga faza projekta bi trebala započeti u proljeće, a podrazumijeva bušotinu duboku skoro 4.000 metara na istoj lokaciji.

Naučnici će koristiti senzore kako bi izmjerili seizmičku aktivnost i temperaturu stijena na različitim dubinama u pokušaju da saznaju koliko je nestabilna cijela oblast.

Postoji bojazan da bi eksperiment, koji zalazi do vruće magme čija temperatura iznosi 500 do 600 Celzijusovih stepeni, mogao dovesti do erupcije i ugroziti 1,5 miliona ljudi koji žive u okolini Napulja.

Profesor Benedetto de Vivo sa Univerziteta u Napulju je rekao da je sličan projekat bušenja vulkana na Islandu morao biti zaustavljen prošle godine jer je magma pronađena na mnogo manjim dubinama nego je to očekivano.

Rimski gradovi Pompeji i Herkulanum su uništeni katastrofalnom erupcijom Vezuva 79. godine, piše "Telegraph".