'Šta ljubav ima s tim'
0

Naučnici otkrivaju zašto brakovi propadaju

Sarajevo-x.com
Ljubav nije dovoljna da bi jedan brak opstao. Godine supružnika, prošle veze i navike kao što je naprimjer pušenje mogu utjecati na to koliko će dugo potrajati brak, tvrde naučnici sa australijskog nacionalnog univerziteta.

Oni su ispitali blizu 2.500 parova koji su bili u braku ili su živjeli zajedno od 2001. do 2007. godine. Studija koju su nedavno objavili nosi naziv "Šta ljubav ima s tim", te otkriva koji su faktori doveli do raspada braka ili pak utjecali da jedan par ostane zajedno.

Ustanovljeno je da postoji dvostruko veća mogućnost da će se par razvesti ako je muž stariji devet ili više godina od supruge, kao i oni brakovi gdje se muškarac oženi prije 25. godine.

Svaki peti par koji ima djecu iz prethodne veze ili braka završi se razvodom. Brakovi u kojima žena puno više želi imati djecu nego muškarac također su, prema istraživanju, podložni češćim razvodima.

Životna priča roditelja ima velikog utjecaja na brak njihovih potomaka. Studija je pokazala da su 16 posto muškaraca i žena čiju su se roditelji razveli, i oni sami kasnije doživjeli isto iskustvo.

Skoro 90 posto su šanse za razvod braka parova kojima je to drugi ili treći brak, nego onim koji su prvi put uplovili u bračnu luku.

Nije iznenađenje da je novac jako bitan u ljubavnim vezama. Skoro 16 posto ispitanika su kao razlog raspada braka naveli siromaštvo ili muževu (ali ne i ženinu) nezaposlenost. Samo je devet posto parova sa dobrim i stabilnim izvorima finansiranja završilo raskidom bračne zajednice, prenosi Reuters.