Vrše ispitivanja
0

Naučnici otkrili tekuću vodu ispod leda na Antarktiku

Sarajevo-x.com
Tim brazilskih i čileanskih naučnika koji su ispitivali učinke globalnih klimatskih promjena otkrili su, duboko ispod ledenog pokrivača na Antarktiku, nevjerovatnu mrežu rijeka.

Iako je topografija Antarktika raznolika, postoje planine i doline te masivna jezera duboko ispod leda, saznanje da ispod ogromnog sloja leda ima tekuće vode je bilo nevjerovatno, istakao je tim sastavljen od 17 naučnika.

"Govorimo o nadmorskoj visini od 700 ili 800 metara, gdje je uobičajena temperatura 15 ili 20 stepeni celzijusa ispod nule. Dakle, pronalazak tekuće vode je fenomen", kazao je vođa istraživačkog tima Ricardo Jana, prenose strane agencije.

Jedan od istraživača iz Brazila, Jefferson Simoes, istakao je da je neophodno uraditi dodatna istraživanja o rijekama ispod ledene površine i tek onda donositi zaključke.

"Može biti da je riječ o zagrijavanju, ili bi ipak moglo biti da je riječ samo o otopljenom ledu", kazao je Simoes.

Naučna laboratorija nalazi se 670 kilometara od Južnog pola i naučnici su istakli da će odatle nastaviti pratiti temperaturu, količinu ugljendioksida i ostalih atmosferskih promjena.

Također, uzeli su uzorak leda koji će im pomoći u proučavanju atmosferskih promjena na Antarktiku u posljednjih 300 godina.