Nauka
0

Naučnici otkrili kako se HIV skriva u tijelu

Sarajevo-x.com
Virus AIDS-a se skriva duboko u imunom sistemu tako da današnji lijekovi ne mogu doprijeti do njega. Naučnici su napokon otkrili kako HIV gradi "sigurnosne tvrđave“ i istražuju da li bi lijek korišten u borbi protiv parazita u zemljama razvoja mogao pomoći u razbijanju sigurnosnog sistema HIV-a, otkriva Associated Press.

Istraživači su se dugo i neuspješno borili da napadnu takozvane rezervoare neaktivnog HIV-a i istraživanje je još uvijek u ranoj fazi.

Naučnici sa Univerziteta u Rochesteru su objavili da je najbolje direktno napasti neke od ovih rezervoara koji su u suštini krvna tjelešca zvana makrofagi koje HIV otima i pretvara u virusna skloništa.

Nova saznanja otkrivaju na koji način HIV to radi, te ukazuju da određeni već postojeći lijekovi mogu blokirati glavne korake u procesu i uzrokovati da se ove ćelije same unište.

"HIV je veoma pametan virus. Svaka kuća mora imati veoma dobru ogradu kao zaštitu i ako uništite ogradu možete uništiti i kuću“, izjavio je doktor Baek Kim, glavni istraživač sa ročesterskog Univerziteta.