Nauka
0

Naučnici otkrili kako kokain utječe na ljudski mozak

Sarajevo-x.com
Snimanjem mozga konzumenata kokaina, grupa irskih naučnika je otkrila potencijalnu biološku bazu za ovisnost o kokainu, što bi moglo objasniti zašto neke osobe razviju tešku ovisnost o kokainu, dok druge osobe mogu povremeno koristiti ovu drogu.

Snimci mozga koje su uradili naučnici sa Trinity Collegea u Dublinu pokazali su da kokain mijenja dijelove mozga koji upravljaju ponašanjem i ispravnim donošenjem odluka, zbog čega ova droga utječe na tzv. snagu uma, koja nije dovoljno jaka kod pojedinih osoba, pa ih čini ranjivijim osobama.

Istraživači su snimali mozgove konzumenata kokaina dok su obavljali određene kompjuterske zadatke i otkrili da kokain povećava aktivnost prednjeg dijela frontalnog režnja, te da postoje određene razlike moždanih struktura kod konzumenata kokaina.

Međutim, još uvijek nije jasno da li su pronađene različitosti postojale prije nego što su počeli konzumirati kokain ili su ipak rezultat upotrebe droga.

"Ovo istraživanje nam pomaže da se udaljimo od stava da je ovisnost o drogama moralna slabost i posmatramo je kao medicinsko stanje", objasnio je za BBC voditelj studije, doktor Hugh Garavan.

"Prethodna studija o uživanju droge fokusirala se na emocionalne aspekte ovisnosti, poput želje za uživanjem, žudnje i susprezanja, a nova studija sugeriše da nisu samo ove emocije pod utjecajem kokaina, već i da se mozak mora boriti s drogama kontrolirajući postupke osobe", dodao je dr. Garavan.