Nauka
17

Naučnici optimistični, ozonska rupa iznad Antarktika se počinje smanjivati

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Naučnici su pronašli prvi jasan dokaz da se ozonska rupa iznad Antarktika nakon više od decenije počela smanjivati, pokazujući prve znakove oporavka.

Naučnici su potvrdili da se ozonska rupa smanjila za približno četiri miliona kvadratnih kilometara u odnosu na mjerenja iz 2000. godine.

Oštećenje ozona iznad Antarktika prvi su primijetili britanski naučnici 1980-ih godina, kada su upozorili na dramatično razrjeđivanje ozona u stratosferi. Ozon je važan jer blokira štetno ultraljubičasto zračenje. Oštećenje ozona povećava šanse za dobijanje raka kože, uz brojne štetne posljedice na životinje i biljke.

Američka naučnica Susan Solomon je 1986. godine iznijela tezu da ozon uništavaju hemikalije koje sadrže hlor i brom.

Zahvaljujući Montrealskom protokolu iz 1987. godine smanjena je proizvodnja freona, a 1996. godine je i potpuno obustavljena, što je u velikoj mjeri doprinijelo smanjenju ozonskih rupa.

Naučnici su optimistični što se tiče ostalih klimatskih promjena te napominju da bi se ozonska rupa iznad Antarktika mogla "izliječiti" u narednih 30 godina, ali da će sve zavisiti i od vulkanskih aktivnosti, ali i ostalih mogućih prepreka.