Nauka
17

Naučnici: Ne brinite, Zemlju neće udariti asteroid

Klix.ba
U proteklih nekoliko dana internet je preplavljen upozorenjima o asteroidu ili kometi koja bi trebala da udari Zemlju nekad između 15. i 28. septembra.

Navodno, tijelo je promjera nevjerovatna četiri kilometra, a past će negdje oko Portorika prilikom čega će uništiti sve ili skoro sve na našoj planeti.

Ukratko, sve je loše režirana kvazinaučna priča koja je nastala na osnovu jednog pravog pisma upućenog američkoj NASA-i 2010. godine., tako da se svi možemo opustiti.

Riječ je o pismu svećenika Efraina Rodrigueza koji je američku svemirsku agenciju upozorio o "udaru asteroida" koji će se desiti ove godine. Iako je izignorisano, pismo je pronašlo put do medija preko blogova i videa pa je kroz nestručno procesuiranje predstavljen kao činjenica.

U čemu je problem? Takav asteroid ili čak kometa ne postoji. Ovo znamo zahvaljujući NASA-inom uredu za proučavanje objekata bliskih Zemlji pod nazivom NEO koji je smješten u poznatoj Jet Propulsion laboratoriji u Californiji.

"Ne postoji naučna osnova niti djelić dokaza da će asteroid ili bilo koji drugi objekt udariti planetu Zemlju", rekao je Paul Chodas, menadžer ureda NEO.

Naučnici su evidentirali veliki broj objekata od kojih će samo neki prići Zemlji u sljedećih 100 godina, ali zasad ne postoji ni najmanja opasnost koju bi jedan od njih mogao predstavljati za nas i našu planetu.

Ipak, opća vjerovatnoća udara asteroida je u NASA-i i drugim svjetskim svemirskim agencijama shvaćena vrlo ozbiljno i upravo je zbog toga aktivno nekoliko programa praćenja sumnjivih tijela.