Nauka
0

Naučnici napravili veliki korak ka kloniranju ljudi

SRNA
Naučnici sa Univerziteta u Oregonu napravili su veliki korak ka kloniranju ljudi - uspjeli su da izvuku zdrave matične ćelije iz ljudskog embriona "uzgojenog" u laboratoriji.

Otkriće bi moglo pomoći u liječenju niza teških bolesti, od Alzheimera do multiple skleroze, ali postavlja se pitanje eventualnog kloniranja djece u laboratorijama.

Ovo otkriće moglo bi da dovede do toga da u budućnosti roditelji koji su izgubili svoje dijete - plate za kreiranje njegovog klona.

Iako su ljudski embrioni već klonirani u prošlosti, nikad iz njih nisu izvučene zdrave matične ćelije. To označava značajan korak ka kloniranju djece - upozoravaju naučnici.

Tim naučnika iz Oregona ističe da im je cilj da otkriju lijek za neizlječive bolesti, ali kritičari strahuju da bi drugi, manje dobronamjerni naučnici, mogli da "iskopiraju" taj postupak i da pokušaju da kloniraju djecu.

Tehnika korištena u izvlačenju matičnih ćelija slična je onoj korištenoj prilikom kloniranja ovce Dolly.

Uzeta su donirana jajašca zdrave mlade žene i izvučen njihov DNA. Zatim su naučnici u prazna jajašca stavili ćelije kože i uz pomoć struje ih podstakli na razvijanje u embrione.

Kad su embrioni dostigli 5-6 dana starosti i razvili se do veličine vrha pribadače, iz njih su uspješno prikupili matične ćelije.

Te ćelije su sposobne da se transformišu u bilo koju vrstu ćelije u ljudskom tijelu, pa se na njih gleda kao na svojevrsni "paket za prvu pomoć" pri liječenju oboljelih ili oštećenih dijelova tijela.