Aplikacija u medicini
0

Naučnici napravili električni motor od jedne molekule

Sarajevo-x.com
Naučnici su napravili najmanji električni motor na svijetu, koji je nastao iz samo jedne molekule.

Mali uređaj najava novih uređaja koji će se moći koristiti u medicini i inženjeringu. Mikroskopski motor ima prečnik od samo jednog nanometra, što je oko 60.000 puta manje od širine ljudske dlake.

"Ostvaren je značajan napredak u konstrukciji molekularnih motora koje pokreću svjetlost i hemijske reakcije, ali je ovo prvi put da je demonstriran električni molekularni motor. Uspjeli smo dokazati da možemo obezbijediti elektricitet za jednu molekulu i tako je potaknuti da radi nešto što se ne dešava slučajno", rekao je vođa istraživačkog tima dr. Cherles Sykes sa Univerziteta Tufts u Bostonu.

Naučnici su upotrijebili specijalni mikroskop koji se koristi elektronima umjesto svjetla kako bi "vidio" molekule. Metalni vrh mikroskopa šalje električni naboj na molekulu postavljenu na provodnu bakrenu površinu. To uzrokuje rotiranje "igli", poput onih u kompasu načinjenih od atoma ugljika i vodika, oko centralne osovine.

Na pravac i brzinu utječe temperatura. Naučnici su otkrili da temperatura od -268 stepeni Celzijusovih idealna za praćenje kretanja motora. To je mnogo teže pri većim temperaturama.

"Kada smo shvatili koja je temperatura optimalna za funkcionisanje ovih motora, oni bi mogli koristiti za neke medicinske i druge uređaje za očitavanje, a koje uključuju male cijevi. Trenje tečnosti o zidove cijevi se povećava, a prekrivanja zidova sa motorima bi moglo gurati tekućinu dalje", rekao je dr. Sykes.