Nauka
0

FOTO / Naučnici na korak od "male zvijezde na Zemlji"

SRNA
Američki naučnici došli su na korak do ostvarivanja "svetog grala" nuklearne energije - pokretanja prvog održivog fuzijskog reaktora, koji će dobiti stvaranjem "minijaturne zvijezde na Zemlji".

Kalifornijski projekat, vrijedan nekoliko miliona dolara, ovog mjeseca došao je skoro do cilja - pokretanja samostalne fuzijske reakcije do 2012. godine. Naučnici se nadaju da će im dalji rad uskoro omogućiti stvaranje čiste i jeftine energije.

Tako su 2. novembra upalili 192 laserska zraka usmjerena u središte reaktora, gdje se nalazi staklena meta sa vodonikovim izotopima - deuterijum i tricijum. Rezultat je bilo oslobađanje energije magnitude 1,3 miliona megadžula, što je svjetski rekord.
Najveća postignuta temperatura bila je oko 3,3 miliona stepeni Celzijusa, što je oko četvrtine temperature Sunca!
Ipak, eksperiment nije bio do kraja uspješan, jer nije pokrenuta samostalna fuzijska reakcija, odnosno jezgre atoma se nisu spojile, ali su naučnici veoma zadovoljni rezultatima.
Ovakvom rezultatu se nadaju još od 1997. godine, kad je počela gradnja postrojenja.
Kad reaktor zaista bude stvarao fuziju, u glavnoj komori će temperatura biti viša od 37 miliona stepeni Celzijusa, gotovo pet puta veća od one u središtu Sunca, a stvaraće se pritisak 100 milijardi puta veći od atmosferskog pritiska na Zemlji.
Efektivno će na Zemlji biti stvorena "mala zvijezda", koja bi mogla pružiti odgovor na dugo sanjani san svih naučnika.