Nauka
0

Naučnici kreirali portret Dantea

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Dante Alighieri, koji je tradicionalno prikazivan kao strogi lik velikog povijenog nosa, ipak je imao puno blaže crte lica. Naime, do ovog rezultata došlo se zahvaljujući rekonstrukciji koju su uradili italijanski naučnici.

U renesansnim umjetničkim prikazima, autor ''Božanske komedije'' bio je prikazivan kao osoba ozbiljnog izraza lica s istaknutim nosom i spuštenim usnama. "Novo" lice Dantea, bazirano na slikama, mjerama njegove lobanje i kompjuterske tehnologije, pokazuje blaži izraz lica, okrugle oči i zaobljene vilice, dok je nos ostao isti.

''Dante sada izgleda kao osoba koja je živjela na ovom svijetu i koja je, kao i svi, imala sretne i tužne trenutke svoga života'', izjavio je Francesco Mallegni, antropolog i profesor s Univerziteta u Pizi koji je s timom stručnjaka rekonstruirao glavu pjesnika iz Firence.

''Njegovo lice izgleda istrošeno, zbunjeno i manje oštro'', naglašava Mallegni, te da dodaje da sada ''izgleda ljudski''.

Dante je imao težak život, obilježen izbjeglištvom, smrću njegove voljene Beatrice - njegove duhovne inpiracije, te upletenošću u politiku srednjevjekovne Firence.

Među najpoznatijim portretima ovog pjesnika je onaj koji je načinio italijanski renesansni slikar Sandro Botticelli 170 godina nakon Danteove smrti, na kojem ga je prikazao sablasno i surovo.

Kao vijećnik grada Firence, Dante je bio protivnik političke struje pape Bonifacea VIII, koji ga je smjenio i protjerao 1302. godine. Sahranjen je u Ravenni, na sjeveru Italije, gdje je i 1321. godine.

Profesor Mallegni je izjavio da je njegovom timu bio zabranjen pristup Danteovim kostima. naime, kosti su u 17. stoljeću bile uklonjene iz grobnice u Ravenni, a lokalni svećenici su ih stotinama godina skrivale od firenske vlasti kako one ne bi bile vraćene u Danteov rodni grad.

Multidisciplinarni projekat rekonstrukcije Danteovog lica trajao je dva mjeseca, pri čemu se koristio gipsani model lobanje i 3D računarska tehnologija radi simulacije mišića i kože na lobanji. Tim profesora Mallegnia je prije nekoliko godina rekonstruirao i lice italijanskog slikara Giottoa.

''Smatram ovo veoma zanimljivim, jer na osnovu kostiju možete shvatiti kakve su to osobe bile i šta su radile u životu'', izjavio je Mallegni.