Slijepim miševima vraćen vid
10

Naučnici korak bliže pronalasku lijeka protiv sljepoće

Klix.ba
Grupa naučnika sa Univerziteta u Californiji je, zajedno sa timovima naučnika sa Univerziteta u Minhenu i Washingtonu, provela istraživanje i pronašli specijalnu hemikaliju koja stvara ćelije u mrežnjaći slijepih miševa, a koje su jako osjetljive na svjetlost i koje vraćaju vid, iako samo nakratko.

Naučnici sada rade nova istraživanja kako bi napravili efikasniji mehanizam, koji bi jednog dana mogao slijepim ljudima koji pate od pigmentoznog retinitisa, što je najčešći uzrok nasljedne sljepoće, vratiti vid.

Hemikalija je nazvana "AAQ" (akrilamid-azobenzen-kvartarni amonijak). Hemikalija funkcioniše kao prekidač za svjetlost, koji stvara mješavinu proteinskih jona na površini ćelija mrežnjaće, što slijepoj osobi omogućava da vidi tako što aktivira mrtve neurone.

"Ovo je slično načinu na koji funkcioniše lokalna anestezija. Ona se uvuče u jonske kanale i tu ostaje dugo vremena. Naša molekula je drugačija, ona je osjetljiva na svjetlost pa pomoću nje možete paliti i gasiti aktivnost neurona", kazao je Richard Kramer, vođa istraživanja.

Ova hemikalija vraća vid samo na kratko vrijeme zbog toga što na kraju nestane iz sistema.

Prilikom testiranja na miševima, mala količina hemikalije je ubrizgana u njihove oči, a nakon toga su se oni sami snalazili u okruženju. Trenutno se hemikalija unapređuje prije nove faze testiranja.