I to je moguće
24

Naučnici iz urina stvorili moždane ćelije

Klix.ba
Iako zvuči pomalo nevjerovatno, naučnici sa Instituta za biomedicinu i zdravlje Guangzhou u Kini su uspjeli iz urina stvoriti moždane ćelije.

Kako kažu naučnici, uz odgovarajuće uslove je moguće od određenog broja ćelija izbačenih iz tijela urinom stvoriti moždane ćelije.

Duanqing Pei i njegov tim su pokazali da mogu sakupiti bubrežne epitelne ćelije, koje se mogu pronaći u urinu, i pretvoriti ih u pluripotentne matične ćelije, ćelije od kojih se može razviti bilo koja vrsta tkiva za samo 12 dana.

Naučnici su i ranije postizali slične rezultate na ovom polju, ali su te matične ćelije bile nepredvidive i bila je potrebna mala modifikacija kako bi funkcionisale onako kako se to od njih očekuje. Međutim, tokom posljednjeg istraživanja naučnici su uspjeli kreirati stabilne, potpuno funkcionalne moždane ćelije u samo četiri sedmice. Nakon transplantacije u mozak pacova, ćelije su se ponašale kao i originalne moždane ćelije i nisu izazvale tumor.

Ovo istraživanje bi moglo predstavljati ogroman korak naprijed u polju regenerativne medicine. Ova metoda bi se mogla pokazati kao veoma brza i lagana za kreiranje matičnih ćelija za korištenje u medicini, jer se ne moraju uzimati iz krvi ili tkiva pacijenata.