Nauka
26

Naučnici fascinirani: Prva detaljna fotografija planeta u nastajanju

Klix.ba
Pred vama je najdetaljnija fotografija nastajanja planeta, a ovaj fenomen je do prije deset godina bilo nemoguće vidjeti.
Fotografija diska oko zvijezde HL Tau (Foto: ALMA)
Fotografija diska oko zvijezde HL Tau (Foto: ALMA)

Disk iz kojeg će se kasnije formirati planete okružuje HL Tau, zvijezdu koja je stara tek oko milion godina i koja se nalazi na oko 450 svjetlosnih hodina od Zemlje u sazviježđu Bik.

Fotografija je rezultat testiranja i verificiranja procesa rada sistema više teleskopa pod nazivom ALMA koji je dobio nove sposobnosti koje uključuju fotografisanje objekata u visokoj rezoluciji.

ALMA je otkrila do sada neviđene strukture planetarnog sistema u nastajanju koja uključuje koncentrične krugove koji su jasno odvojeni definisanim "prazninama".

Fotografija okoline zvijezde (Foto: ALMA)
Fotografija okoline zvijezde (Foto: ALMA)

"Ove karakteristike su skoro sigurno rezultat rađanja planeta koje nastaju u disku", rekao je direktor sistema teleskopa ALMA Stuartt Corder dodavši da ono što iznenađuje jeste to što zvijezda nije starija od milion godina.

"Do sada se mislilo da tako mlade zvijezde nisu u stanju da posjeduju sistem planeta", rekao je Corder.

Zvijezde nastaju masovnim kolabiranjem oblaka gasa i prašine pod velikim uticajem sile gravitacije. Vremenom, ostaci gasa i prašine koji nisu formirali zvijezdu orbitiraju oko mladog užarenog tijela da bi se eventualno počeli međusobno sudarati formirajući veće komade materije.

Umjetnički dojam diska (Foto: ESA)
Umjetnički dojam diska (Foto: ESA)

Naposljetku, konstantnim sudaranjem i uvećavanjem kamenja i stijena formiraju se sferična tijela koja počinju da liče na planete, nakon čega prvobitni disk u potpunosti nestaje zbog sve veće sile gravitacije novonastalih tijela.

Ipak, može se desiti da jedan ili dva prstena "prežive“ kao što je pojas asteroida između Marsa i Jupitera.