Nauka
0

Naučnici: Antidepresiv povezan s dužinom životnog vijeka?

FENA
Istraživanje američkih naučnika, čiji su rezultati objavljeni u stručnom časopisu Nature, pokazalo je da specifična vrsta antidepresiva utječe na produljenje životnog vijeka kod crva nematoda koji se sastoji od jednog članka i ima probavni trakt, što im daje nadu da bi se na sličan način u dogledno vrijeme moglo utjecati na produljenje čovjekova života, prenijeli su britanski mediji.

Istraživanje je pokazalo da su nematodi, koji pripadaju beskolutićavcima, a tijekom istraživanja bili su izloženi raznim kemijskim tvarima, reagirali na jednu od novijih vrsta antidepresiva - mianserin koji im je životni vijek produljio za čak 30 posto.

Čini se da lijek oponaša učinak izgladnjivanja - jedinog dosad poznatog režima prehrane koji produžuje život.

Nematodi, naime, imaju gen pha-4, usko povezan s produljenjem života ovog organizma. Spomenuti gen crvu omogućuje toleranciju na unos vrlo male količine hrane i zapravo ga štiti od osjećaja izgladnjivanja.

Znanstvenici se nadaju da bi i kod ljudi mogli pronaći neke nove vrste gena, odgovorne za proces starenja, na koje bi se moglo utjecati sličnim kemijskim tvarima, a rezultirale bi produljenjem njihova života.

Oni su na temelju ranijih istraživanja objavili kako, iz do sada malo poznatog razloga, 60-postotna redukcija unosa kalorija (uz istovremeno unošenje u organizam vitamina, minerala i drugih tvari) životni vijek može produljiti za 40 posto. Takav režim prehrane, istodobno smanjuje rizik od obolijevanja od raka, dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti, a djeluje i kod sprečavanja demencije i sličnih stanja uzrokovanih degenerativnim promjenama na mozgu i živčanom sustavu.

Upravo takvu 'dijetu', zahvaljujući genu pha-4, provode crvi nematodi, izvijestili su znanstvenici iz Centra za istraživanje raka Fred Hutchinson u Seattleu, a izlaganje mianserinu dalo je sličan rezultat.

Znanstvenici se nadaju da su na tragu pronalaska načina za produljenje životnog vijeka. U svojim su početnim istraživanjima koristili crve nematode koji žive tek nekoliko tjedana, zbog čega su idealni za brze pokuse o produljenju životnog vijeka.