Nauka
73

Nasljednik Concordea: NASA testira supersonični putnički avion

Klix.ba
NASA je potvrdila da je počela testirati supersonični putnički avion koji bi trebao biti brži od zvuka.

Supersonični avion koji je dizajnirala kompanija Boeing bi trebao ispuniti prazninu koju je u avioprometu ostavio Concorde nakon što je povučen 2003. godine.

Trenutno nisu dozvoljeni supersonični komercijalni letovi zbog buke koju uzrokuju kada probiju zvučni zid. Stoga NASA u svom Istraživačkom centru Glenn u Ohioju pokušava utvrditi da li se može smanjiti buka koja nastaje prilikom probijanja zvučnog zida.

Istraživači su testirali hoće li promjena količine zraka na ulaznom otvoru na vrhu aviona utjecati na njegove performanse i nivo buke. NASA traži načine kako da omogući nadzvučne letove nad zemljom što bi značajno smanjilo potrošnju goriva i emisiju štetnih gasova.

Ukoliko testovi budu uspješni, to bi moglo dovesti do razvoja prvih komercijalnih linija nadzvučnim letjelicama od povlačenja Concordea.

Concorde je prvi let napravio 21. januara 1976. godine, a redovno je letio iz Londona i Pariza do New Yorka i Washingtona. Let od Londona do New Yorka trajao je samo tri sata dok je subsoničnom avionu potrebno osam sati da preleti istu razdaljinu.

Godine 2000. Concorde se srušio na jedan hotel u Francuskoj. U toj nesreći stradali su svi putnici i članovi posade. Tri godine kasnije Concorde je povučen, piše Daily Mail.