Nauka
14

Naslijeđeni geni neandertalaca nas čine osjetljivim na karcinom i dijabetes

Klix.ba
Nova istraživanja su pokazala da je izumrla vrsta neandertalaca zapravo odgovorna što su današnji ljudi osjetljivi na potencijalno smrtonosne bolesti poput dijabetesa i karcinoma.

Smatra se kako današnji Evropljani u svojoj DNK imaju dva posto gena neandertalaca te se upravo to naslijeđe vezuje za povećan rizik od raka i dijabetesa. Međutim, isto tako, vjeruje se kako nas geni koje smo naslijedili od početka života naše vrste čuvaju od mnogih bolesti koje su bile česte u prastarim vremenima, što nam je u konačnici i pomoglo da preživimo, prenose britanski mediji.

Prošle godine su istraživači sa univerziteta u Oxfordu i Plymouthu ustanovili kako je faktor rizika obolijevanja od karcinoma otkriven u genomu naslijeđenom od neandertalaca, dok je istraživanje na Harvardu pokazalo da gen koji može prouzrokovati dijabetes također dolazi od neandertalaca.

Neandertalci nisu međutim jedini koji su dali doprinos u stvaranju moderne ljudske DNK, budući da je u periodu kada su oni obitavali na Zemlji, također živjelo i do sedam drugih vrsta ranih ljudi.