Nauka
0

NASA traži čovjeka koji će sletjeti na asteroid i spasiti svijet od uništenja

Sarajevo-x.com
Ono što smo do sada gledali samo u hollywoodskim filmovima moglo bi se ostvariti. Naime, NASA traži astronauta koji je spreman sletjeti na asteroid koji se kreće prema Zemlji brzinom od 48.000 km/h i u hollywodskom stilu ga skrenuti sa kursa te pritom spasiti čovječanstvo.

Ne, to nije šala. Iako prava prijetnja od asteroida zasad još ne postoji i letjelica kojom bi se poslao čovjek na asteroid zasad postoji samo na crtežima, NASA želi saznati da li su ljudi zaista u stanju savladati tehnike kojima bi se budući opasni objekti za našu planetu uklonili.

Kao potencijalna opasnost je identifikovan mali asteroid Apophis, koji bi mogao udariti u Zemlju 2036. godine.

"Ljudska misija za uništavanje prijetećih asteroda je sa znanstvenog stajališta opravdana. Možemo testirati više pristupa rješavanju problema. Sada ne znamo dovoljno o asteroidima da bi odmah znali pravu strategiju za njegovo uklanjanje sa putanje za Zemlju.“, izjavio je Chirs MyKay iz NASA-e.

[SLIKA]1[/SLIKA]

Gianmarco Radice, ekspert za asterioide tvrdi da bi najbolji način za uklanjanje asteroida bilo da se na njega stavi sprava koja bi kopala ispod njegove površine. Također bi se moglo staviti nešto poput ogledala ili svjetala na njegovu površinu, što bi opet polako guralo asteroid u drugom pravcu.

Načnik Matt Genge izračunao je da bi objekat veličine u brzine malog auta mogao pomjeriti asteroid težak milijardu tona sa svoje putanje za samo 75 dana.

Zemlja ima dugu historiju udara asteroida na njenu površinu. Tako je prije 35 miliona godina asteroid dug 5km udario u Chesapeake Bay u SAD-u, ostaviviši krater promjera 80 km. 1908. asteroid koji je pao u Sibir je iza sebe ostavio samo pustoš kada je udario jačinom od 1000 atomskih bombi iz Hirošime.