Nauka
4

NASA razvija sistem uzbunjivanja od asteroida

FENA
Zasad ne postoji sistem za uzbunjivanje koji bi upozorio Zemljane na skori udar nekog nebeskog tijela, ali projekt koji NASA razvija na Havajima mogao bi to promijeniti, prenose američki mediji.

Sistem za uzbunjivanje trebao bi osigurati dovoljno vremena za evakuaciju ugroženog područja, a da je takav sistem već bio operativan, posljednice pada kiše meteorita u petak na području Čeljabinska u Rusiji, gdje je povrijeđeno više od hiljadu ljudi, mogle su biti daleko manje.

"Postoje odlične tehnike pretrage neba kojima je moguće uočiti nebesko tijelo dan ili dva prije pada na Zemlju, rekao je astronom John Tonry iz Instituta za astronomiju Havajskog sveučilišta", prenosi NBC News.

"Ti sistemi međutim ne pokrivaju cijelo nebo svake noći, pa postoje veliki izgledi da neki objekt prođe neprimjećen", rekao je Tonry, dodajući da se ovaj meteor u Rusiji "očito provukao".

On je jedan od stručnjaka koji razvijaju NASA-in projekt ATLAS, sistem dvaju opservatorija na Havajima koji bi simultano mogli skenirati čitavo nebo dva puta tokom noći.

"Da je ATLAS već bio operativan, bili bismo mogli opaziti meteor koji je pogodio Rusiju i poslati upozorenje dan ili dva ranije", rekao je Tonry.

Ipak, uspješnost sistema zavisi o najmanje dva uslova. Prvi je da je nebo bez oblaka, a drugi je da se objekt Zemlji ne približava iz smjera Južnog pola, "gdje ATLAS ne može gledati" budući da se nalazi na Sjevernoj polutci.

Stoga Tonry predlaže izgradnju više sličnih sistema koji bi bili razmješteni diljem planeta čime bi se smanjila mogućnost da nebeski objekt prođe neopažen.

ATLAS-ovi teleskopi trenutno se grade, a u potpunosti operativni trebali bi biti do kraja 2015. godine. NASA je u projekt uložila pet miliona dolara.