Nauka
22

NASA razvija pogon koji će omogućiti put do Marsa za tri dana

Klix.ba
Mnogo se priča o putovanju na Mars, a čak i kad to bude moguće, putovanje će s obzirom na današnju tehnologiju trajati šest mjeseci. No, NASA radi na pogonu koji bi to putovanje mogao skratiti na samo tri dana.

NASA-ini naučnici rade na novoj laserskoj tehnologiji pomoću koje će letjelice moći stići do Marsa za samo tri dana. Radi se o fotonskom pogonu, koji koristi lasere. Umjesto fotona iz sunčevih zraka, sistem će koristiti lasere sa Zemlje.

"Najnoviji napredak bi mogao pretvoriti naučnu fantastiku u naučnu stvarnost. Nema razloga da ne uspijemo. Sistem je potpuno prilagodljiv, tako da funkcioniše od sitnog modela pa do ogromne veličine", izjavio je naučnik Philip Lubin sa Univerziteta u Californiji.

On je priznao da se tehnologija ne bi odmah koristila za misije na Mars, nego za letjelice opremljene s integrisanim optičkim komunikacijskim sistemima i senzorima u kombinaciji s pogonom.

"Moramo razmisliti o našoj strategiji ili odustati od naših snova o putovanju do zvijezda ili sačekati tehnologiju koja danas ne postoji. Svi sanjamo o putovanjima ljudi do zvijezda kako je to opisano u knjigama i filmovima, ali to realno nije u našoj moći, niti je jasno kojim putem trebamo krenuti", dodao je Lubin.

On i njegov tim su dobili dozvolu NASA-e da demonstriraju novi sistem.

"Mogli bismo poslati robotsku letjelicu na Mars ta nekoliko dana. Ako biste željeli poslati šatl, bilo bi potrebno mjesec dana. U krugu od 25.000 svjetlosnih godina od Zemlje nalaze se potencijalno naseljive egzoplanete", završio je Lubin.