Nauka
0

NASA pronašla život na Marsu i uništila ga

Sarajevo-x.com
Dvije NASA-ine letjelice, koje su bile na Marsu prije 30 godina, vjerovatno su pronašle vanzemaljske mikrobe na Crvenoj planeti i nesvjesno ga uništille, tvrdi naučnik i geolog Dirk Schulze-Makuch.

Dvije sonde Viking su 1976. i 1977. tražile pogrešan oblik života, tako da nisu mogli prepoznati mikrobe, tvrdi profesor geologije na washingtonskom univerzitetu.

Tada je misija bila usmjerena na traženje života sličnog onom na Zemlji, gdje je slana voda osnovni sastojak svih živih ćelija. S obzirom na hladne i suhe uslove života na Marsu, život se na Crvenoj planeti mogao razviti sa osnovnim fluidom koji se sastoji od vode i hidrogen peroksida, tvrdi Schulze-Makuch. Mješavina vode i hidrogen-peroksida ostaje u tekućem obliku na ekstremno niskim temperaturama i ne uništava ćelije kada se smrzne.

Sonde prije 30 godina ne bi mogle primijetiti život baziran na hidrogen-peroksidu. Zapravo, one bi mikrobe ubile grijanjem i potapljanjem u vodu.

Jedan od eksperimenata koje je Viking tada radio bilo je i posipanje tla vodom, a drugi put su ga zagrijavali da bi videli šta će se desiti. To bi sigurno uništilo mikrobe na Marsu, smatra naučnik. “Problem je što oni tada nisu znali mnogo o okruženju na Marsu”, tvrdi Schulze-Makuch.

Nova NASA-ina letjelica Phoenix lansirat će se ovog ljeta, a jedan od stručnjaka koji je uključen u projekat izjavio je kako su uzbuđeni da što prije testiraju nove teorije o životu na Marsu.