Nauka
0

NASA poslala teleskop Kepler u "penziju"

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
Svemirski teleskop Kepler ubuduće neće obavljati svoj primarni zadatak traganja za planetama, pošto inžinjeri nisu uspjeli da riješe problem u sistemu usmjeravanja.

Teleskop je u maju ostao bez drugog od četiri točka za usmjeravanje, što znači da više nije u stanju da miruje dok posmatra zvijezde.

Inženjeri američke NASA-e razmatrali su više mogućih rješenja, ali nijedno nije bilo uspješno, prenio je BBC.

Kepler je do sada omogućio otkrivanje 135 planeta izvan Sunčevog sistema i više od 3.500 kandidata za ovu klasifikaciju. Naučnici tek treba temeljno da prouče sakupljene podatke, a očekuje se da će za većinu tih nebeskih tijela biti potvrđeno da su planete.

Svemirska opservatorija vrijedna 600 miliona dolara lansirana je u martu 2009. godine s ciljem da pronađe planete veličine Zemlje koje kruže oko svojih zvijezda u takozvanoj nastanjivoj zoni.

To je područje oko zvijezde koje omogućava postojanje atmosferskih uslova i temperature pogodnih za postojanje površinske vode u tečnom stanju. Na taj način, Kepler je tragao za planetama na kojima bi mogao da postoji život.

Prvi kvar na jednom točku za usmjeravanje teleskopa desio se u julu 2012. godine, a drugi točak otkazao je prije tri mjeseca.

U narednim godinama bit će pokrenuto još nekoliko misija traganja za udaljenim planetama.