Nauka
0

NASA planira izgraditi međunarodnu bazu na Mjesecu

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
NASA je u ponedjeljak objavila da planira izgraditi međunarodnu bazu na jednom od Mjesečevih polova, a izgradnja bi trebala započeti 2020. godine.

Ovo je prva najava ekspedicije još od Apollo misija na Mjesec iz 60-tih godina i predstavlja novu fazu svemirskih istraživanja nakon što misije svemirskih šatlova budu obustavljene 2010. godine.

Nakon konsultovanja sa više od 1000 stručnjaka iz 14 različitih država, NASA se odlučila za ''fundamentalni lunarni pristup'', koji je potpuno drugačiji od prethodnih misija na Mjesec po svemu osim po obliku letjelice kojom će se putovati do Mjeseca.

U Apollo misijama, NASA je odabrala centralni dio Mjeseca za lokaciju na koju će se spustiti astronauti, međutim sada su odabrani polovi Mjeseca kao najbolje lokacije za dugoročni boravak na Mjesecu. Ovaj put NASA poziva druge države na sudjelovanje u ovoj misiji.

Od dvije moguće lunarne lokacije, vjerovatnija je južni Mjesečev pol, zbog činjenice da je osunčan tri četvrtine vremena, što čini solarno napajanje jednostavnijim. Na ovoj lokaciji postoje i mogućnosti iskopavanja na ''tamnoj strani Mjeseca'' koja se nalazi u blizini.

Nakon incidenta sa svemirskim šatlom Columbia, predsjednik Bush je 2004. godine objavio plan povratka astronauta na Mjesec do 2020. godine. Za njegov plan je potrebno 16 godina, što je dvostruko više nego što je bilo potrebno za prvi let na Mjesec. NASA je odbila objaviti finansijsku procjenu ovog projekta.