Alge na "crvenoj planeti"
0

NASA otkrila nove dokaze života na Marsu

Sarajevo-x.com
Naučnici iz NASA-e obznanili su nove dokaze o životu na Marsu. Specijalna misija na "crveni planet" najvjerovatnije je otkrila prisustvo vrste alge, oblik života kakav ljudi poznaju.

NASA je otkrila rezultate posljednje misije "Opportunity and Spirit" kroz milione kilometara solarnog sistema u potrazi za oblicima vanzemaljskog života. Rezultati su tako obećavajući da su naučnici već planirali druge misije kako bi otkrili postoji li života izvan naše planete.

Prethodne misije pokazale su prisustvo sulfata na Marsu, što je jak pokazatelj da na toj planeti postoji voda, a samim tim i život. Ipak, iz NASA-e tvrde da je posljednja misija otišla najdalje u dokazivanju postojanja života na Marsu.

Istraživač sa Univerziteta u Arizoni Jack Farmer rekao je da je optimističan o tome da život na Marsu postoji ili je postojao, piše The Sun.

NASA je već planirala 30 misija čiji je zadatak otkrivanje života u svemiru, među njima i misiju koja će donijeti kamenje sa Marsa. Također postoje i planovi o misiji na Jupiterov mjesec Evropa kako bi se istražio njegov duboki podzemni okean, kao i misiji na Saturnov mjesec Enceladus, na kojem postoje ledeni vulkani.

NASA-ini naučnici dugo vremena pokušavaju pronaći život van Zemlje, a prošle godine su lansirali teleskop Kepler u potragu za planetama nalik Zemlji.