Eksperiment
0

NASA odlučila bombardovati Mjesec

FENA
Foto: AFP/NASA/File
Foto: AFP/NASA/File
NASA je odlučila poslati projektil na Mjesec koji bi trebalo da pogodi južni pol našeg satelita.

Kontrolni centar u Cape Canaveralu je u potpunosti spreman za taj eksperiment, kojim se želi dokazati kako tragovi vode postoje i ispod površine Zemljinog satelita. "Bombardiranje Mjeseca" NASA će prenostiti direktno putem interneta.

Američka svemirska agencija planira lansirati projektil Centaur u jedan od kratera koji su blizu južnog pola Mjeseca u petak ujutro u 4.30 po floridskom vremenu (10.30 po srednjoevropskom vremenu).

Eksplozija bi trebala biti dovoljno snažna da napravi krater promjera 20 i dubine 4 metra.

Fokus eksperimenta usmjeren je na oblak koji će nastati nakon eksplozije. U njemu naučnici očekuju pronaći ostatke leda i vodene pare koji bi potvrdili prisutnost vode i ispod površine Mjeseca.

Nakon udara, satelit LCROSS proći će kroz oblak prašine skupljajući materijal koji će odmah analizirati tehničari sa Zemlje.

Projekt LCROSS (Lunar Crater Observation and Sensing Satellite) započeo je prošlog juna, a tek prije nekoliko dana znanstvenici su odlučili raketirati površinu Mjeseca.

Rezultati prijašnjih istraživanja upućuju na to da na ciljanom mjestu postoji velika koncentracija hidrogena gdje su temperature iznimno niske zbog malo sunčevih zraka.

Ova misija je prva NASA-ina misija koja se tiče Mjeseca posljednjih deset godina.