Nauka
0

NASA odgodila lansiranje "Atlantisa"

FENA
Američka agencije za istraživanje svemira (NASA) odgodila je za srijedu planirano lansiranje šatla "Atlantis", sa šestočlanom posadom, zbog tehničkih problema do kojih je došlo u sistemima njegovog napajanja, saopćili su predstavnici agencije.

Lansiranje šatla je bilo planirano za 12.29 po lokalnom vremenu (16.29 po srednjoevropskom) iz svemirskog centra Kennedy na Floridi ka Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS) koja se nalazi u Zemljinoj orbiti.

NASA je saopćila da će u četvrtak ponovno pokušati lansirati "Atlantis". Ako i taj start ne uspije, lansiranje će biti odgođeno do kraja oktobra kada je otvoreno još jedno "startno okno", javio je Reuters.

Šatl "Atlantis" se nalazi u misiji nastavljanja rada na konstrukciji ISS-a, koja je bila zaustavljena nakon nesreće šatla "Columbia" 2003. godine, kada je stradala sedmočlana posada.

Lansiranje "Atlantisa" najprije je bilo planirano za 27. august, ali zbog niza problema, uključujući i loše vrijeme, ono nije izvedeno. Prošle sedmice inženjeri su provjerili kosmodrom Cape Canaveral i zaključili da uragan "Ernesto" nije nanio oštećenja.

Vezani članci