SAD
0

NASA nema novca za novu raketu

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
NASA je obavijestila američki Kongres da nema novca za proizvodnju rakete za prevoz teškog tereta u orbitu, koja bi trebalo da zamijeni flotu svemirskih šatlova usljed njihovog penzionisanja.

Članovi senatske komisije za trgovinu, nauku i saobraćaj uzvratili su komentarom da NASA mora da sastavi plan koji može da se realizuje.

    	"Proizvodnja rakete za dizanje velikog tereta, sa kapsulom, nije opcija. Takav je zakon. NASA mora da iskoristi svoje višedecenijsko iskustvo i milijarde dolara iz prethodnih investicija i sastavi fukncionalan koncept. Vjerujemo da to može da se učini na priuštiv i efikasan način. To mora biti prioritet", saopštili su senatori.

    	NASA je svoj izvještaj dostavila komisiji Senata, ali ga nije stavila na uvid javnosti.

    U dokumentu, čiji je dio komisija objavila, navodi se da NASA strahuje da neće imati dovoljno novca za finansiranje programa predviđenih budžetom za fiskalnu 2011. godinu i najavljenim budžetom za 2012. godinu.

    NASA naglašava da nijedan dosadašnji plan nije mogao da zadovolji tri kriterijuma za razvoj budućeg raketnog sistema - da bude priuštiv, održiv i realan.

    	U tekstu piše da se plan o prvom lansiranju nove rakete do 2016. godine "čini nemogućim" u okvirima projektovanih budžeta.
    	NASA navodi da će nastaviti da proučava ovo pitanje i da će podnijeti još jedan izvještaj Kongresu u narednim mjesecima.