Nauka
0

NASA lansirala prototip rakete "ares" I-X

FENA
Foto: NASA TV
Foto: NASA TV
Američka svemirska agencija NASA lansirala je prototip svoje nove rakete "ares" I-X u srijedu nakon višestrukih otkazivanja zbog lošeg vremena u zadnja dva dana.

Raketa, visoka 100 metara, poletjela je u 11.30 sati po lokalnom vremenu iz Svemirskog centra Kennedy na Floridi, 30 minuta prije zatvaranja vremenskog "prozora" za ispaljenje.

Nakon dvije minute leta, do procijenjene visine od oko 28 kilometara, prvi potisni stadij rakete odvojio se od gornjeg dijela s lažnom kapsulom "orion" stavljenom radi ravnoteže, te se s padobranima spustio u Atlantski ocean, gdje su ga čekali brodovi ratne mornarice.

Na prvom stadiju rakete je oko 700 senzora, a nakon izvlačenja iz oceana njegove će podatke analizirati NASA-ini inženjeri, dok su gornji dijelovi prototipa rakete prepušteni da silom gravitacije nekontrolirano padnu u ocean.

Lansiranje prototipa Aresa I-X koštalo je 445 miliona dolara, objavila je NASA.

Raketa "ares" I-X bez ljudske posade dio je NASA-ina programa Constellation, u okviru kojeg se razvijaju nove letjelice za zamjenu dotrajalih svemirskih brodova, koji će iduće godine u "mirovinu", odnosno u tehničke muzeje.

Pokusno ispaljenje u srijedu dio je razvoja NASA-ina programa koji bi do 2010. trebao vratiti ljude na Mjesec, a poslije možda voditi i do prvog putovanja na Mars.

Ako program Constellation bude nastavljen, kapsula "orion" na vrhu rakete "ares" neće biti spremna za let astronauta u svemir do 2015., a do tada će američki astronauti letjeti do Međunarodne svemirske postaje (ISS) u ruskim letjelicama "sojuz".

Važan dio testiranja rakete za znanstvenike bilo je otvaranje triju velikih glavnih padobrana, svaki promjera 46 metara i težak jednu tonu. To su najveći raketni padobrani ikada proizvedeni.

Lansiranje "aresa" I-X dolazi u kritičnu trenutku, kad NASA očekuje da predsjednik Barack Obama odobri njezino buduće financiranje.