Nauka
0

NASA-ine letjelice udarile od površinu Mjeseca i završile misiju

Anadolija
Dvije NASA-ine svemirske letjelice Ebb i Flow završile su 11,5-mjesečnu misiju udarivši od površinu Mjeseca.

Ebb je bila prva letjelica koja je nakon obilaska svih planiranih mjesta na Mjesecu, udarila na mjesto koje je određeno ranije. Nakon pola minute, isto se desilo i sa Flowom.

Letjelice su udarile u Mjesec brzinom od oko 6.115 kilometara na sat, a krateri nastali nakon udara nalaze se na tamnoj strani Mjeseca i neće ih biti moguće vidjeti sa Zemlje. Naučnici će pokušati putem satelita napraviti fotografije kratera.

Ebb i Flow su lansirani iz Floride. Nakon putovanja koje je trajalo oko 3,5 mjeseca, letjelice su smještene u orbitu Mjeseca na kojoj su obavile oko 100 funkcija. Prema istraživanjima, Ebb i Flow su izmjerili gravitaciju na različitim lokacijama na Mjesecu te dokazale da na tom nebeskom tijelu postoji više trenja nego što se ranije pretpostavljalo.

Mjesto na kojem su eksplodirale letjelice nazvano je po prvoj ženi američkom astronautu Sally Ride.

Inače, Ride je prva Amerikanka koja je putovala u svemir. Ona je 18. jula 1983. godine sa 32 godine putovala u letjelici Challenger. Ride je preminula u 61. godini od raka gušterače. Njena sestra Bear Ride je izjavila da je jako sretna što će se mjesto na Mjesecu zvati po Sallyu.