Počelo testiranje
0

NASA-ina naredna kapsula bi se mogla spuštati kao helikopter

Klix.ba
Čini se da američka svemirska agencija NASA postaje kreativnija kada su u pitanju sistemi za spuštanje na zemlju. Naime, tim istraživača je u svemirskom centru Kennedy nedavno testirao novi sistem spuštanja uz pomoć rotora. Naučnici žele razviti sistem koji će zamijeniti padobrane i omogućiti kontrolisano i sigurno spuštanje na kopno.

Sistem rotorskog ulaska u atmosferu i spuštanja na zemlju će biti dizajniran za svemirske letjelice kao što je Orion, koji bi trebao poletjeti prije kraja ovog desetljeća. Sistem je primaljiv jer povezuje stabilnost i kontrolu helikoptera sa jednostavnošću sistema bez pogona. Prolazak zraka pored lopatica prilikom ulaska u atmosferu će biti dovoljan za pokretanje sistema.

Proces sistema za spuštanje je nazvan autorotacija. Sistem dokazano djeluje kod helikoptera, ali još nikada nije isproban na svemirskim letjelicama.

Trenutno je najveći izazov za inžinjere pravilno postavljanje lopatica. Postoje bombe čija se krilca otvaraju pri velikim brzinama i naučnici planiraju testirati sličan mehanizam na kapsuli.

Rotori bi se mogli koristiti i za lakši pronalazak iskorištenih raketa.

NASA je već 1960-ih godina radila na sličnim projektima, ali projekti nikada nisu otišli dalje od faze planiranja.